Många av de mest fascinerande djuren finns här i vår egen del av världen. Det mytomspunna lodjuret, bamsiga brunbjörnen och många fler väntar på dig i Nordiska skogen.
De vilda djuren i Nordiska skogen finns överallt i våra vaggvisor och sagor. I Borås Djurpark kan du uppleva dem livs levande. I skogen finns de spännande rovdjuren brunbjörn och lodjur. Håll också utsikt efter sälarna i skogens sjö. Blir du sugen på en paus så är Björnkaféet ett perfekt stopp.
Förväntad upplevelse: | Leta noga så får du syn på dem |
Antal djurarter: | 5 |
Kafé: | Björnkaféet |
Grillstuga: | Ja |
Kiosk: | Björnkiosken |
Lekplats: | Björnlekplatsen |
Lodjuret är det största kattdjuret i Europa och det enda vilda kattdjuret i Skandinavien. Det kännetecknas av sina örontofsar och den korta svansen och att det är avsevärt mycket större än tamkatten.
Lodjur är i likhet med de flesta andra kattdjur inte speciellt uthålliga jägare utan måste smyga sig nära och överraska bytet för att lyckas ta det. Den viktigaste födan är rådjur och ren, men även hare, skogsfågel och smågnagare ingår som bytesdjur.
Det finns några djur i parken som kan vara lite svåra att se och som vi ofta får frågor om. Många av de nordiska rovdjuren är skygga och vi är stolta över att vi ger dem möjlighet att få fortsätta vara det hos oss i parken. Däremot förstår vi att det innebär en utmaning för besökare att få syn på dem, men ger man det lite tid får man oftast en skymt av dem. Allt som oftast sitter de och kollar på oss men de smälter så väl in att man får spana en stund och låta ögat anpassa sig. Så tar er tid och spana väl!
Visste du att visenterna har funnits i det vilda här i Sverige, fast det var mycket länge sedan? För 100 år sedan försvann de sista visenten från det vilda i Polen. Men tack vare hjälp från olika djurparker som Borås djurpark, finns det idag visenter på flera olika platser i Europa. Att visenterna idag lever ute i den europeiska naturen, är ett bra exempel på att om vi alla hjälps åt kan vi faktiskt rädda djur från att försvinna för gott.
Även om det finns ca 1 200 lodjur i Sverige så är det få personer som har fått se ett vilt lodjur i den svenska naturen. De är nattaktiva djur och jagar främst rådjur och renar. De är även riktigt bra på att klättra i träd, att hänga upp köttbiten i ett träd är ett sätt att aktivera lodjuren på djurparken. Det gör att de får tänka och använda sin fysiska förmåga för att få tag i sin mat.
Vissa djur klarar kyla bättre än andra, våra nordiska djur är ju givetvis väldigt väl anpassade för vårt kalla klimat. Lodjuret har dessutom den absolut finaste och tjockaste pälsen vid denna tid på året och de är fantastiska att titta på.
Visste du att? Under vinterhalvåret ligger björnen i ide och sover. Där föder honan sina ungar som inte är större än en ekorre vid födsel.
Järven är ute i naturen en utpräglad enstöring. För det mesta äter de kadaverrester som blir kvar efter andra rovdjur och därigenom fyller de en viktig ekologisk funktion. Endast i undantagsfall, oftast när det är djup snö med skare, springer järven ikapp och dödar renar eller rådjur som då har svårare att springa ifrån järven.