Djursjukvård i djurpark

Under lektionen kommer ni få se flera av våra fantastiska arter och vi kommer prata om hur de har utvecklats genom evolutionen till de djur vi ser idag. Vi kommer besöka flera olika arter från flera olika miljöer och titta på hur de har löst olika utmaningar i sin miljö

ÅrskursGymnasiet
ÄmneDjursjukvård
Längd2h, 6h(heldag), eller efter önskemål
Max antal30st elever

Lektionen går att boka även när djurparken är stängd. Då får man tillgång till djurparken tillsammans med våra zoopedagoger.

Upplägg

Målet med lektionerna är att eleverna ska få en förståelse för olika arbetsplatser inom djursjukvården, samt hur man får anpassa sitt arbetssätt utifrån olika arter. Vi vill också väcka ett intresse för veterinärmedicinsk träning och belysa att det kan underlätta mycket även på sina sällskapsdjur.  Lektionen sker utomhus och runt om i djurparken.

Två timmar

Hur jobbar man med djursjukvård hos vilda djur som man inte kan gå in till? Det fokuserar vi på under denna lektion. Hur vi på olika sätt jobbar för att förebygga sjukdomar går vi igenom. Något som vi också pratar en hel del om är Veterinärmedicinsk träning då det är något vi jobbar mycket med. Detta belyser vi både genom att berätta vad det innebär och se rent praktiskt hur det går till. 

Sex timmar (heldag)

Under dagen tas samma punkter upp som under den kortare lektionen, men med fler praktiska moment och vi kommer röra oss i fler delar utav djurparken. Eleverna får bland annat testa på att göra okulära hälsoundersökningar på olika arter, bedöma hull och får se utrustning så som blåsrör.  

Afrikanskt lejon

Efter önskemål

Har ni önskemål på speciellt fokus inom djursjukvården? Eller annan längd på lektionen? Hör av dig så gör vi en individuell planering utefter just era förutsättningar!

Ord och begrepp

Begrepp 1 =

Begrepp 2 =

Begrepp 3 =

Begrepp 4 =

Begrepp 5 =

Kopplingar till läroplan

Ämne: Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård

Kurs: Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1

– Djursjukdomar och förebyggande åtgärder.

– Djurs påverkan av stress och smärta.

– Visitering för att iaktta djurens hälsotillstånd och att upptäcka skadade och sjuka djur.