Under lektionen kommer ni få se flera av våra fantastiska arter och vi kommer prata om hur de har utvecklats genom evolutionen till de djur vi ser idag. Vi kommer besöka flera olika arter från flera olika miljöer och titta på hur de har löst olika utmaningar i sin miljö
Årskurs | Gymnasiet |
Ämne | Biologisk mångfald, evolution |
Längd | 1h, 1,5h, 2h, eller efter önskemål |
Max antal | 30st elever |
Lektionen går att boka även när djurparken är stängd. Då får man tillgång till djurparken tillsammans med våra zoopedagoger.
Lektionen genomförs ute i djurparken och vi besöker flertalet arter som på olika sätt anpassat sig till sin levnadsmiljö. Vi kommer prata om många olika fiffiga lösningar som djuren har kommit på till utmaningarna som finns i deras miljö. Varför ser de ut som de gör och varför beter de sig som de gör? Vad påverkar och hur går det till? Beroende på längden av lektionen som bokas hinner man se olika mycket av djurparken. Se information om de olika uppläggen nedan.
Målet med lektionen är att eleverna åker tillbaka till skolan med en djupare förståelse för hur djuren anpassat sig till miljön och hur resultatet av evolutionen kan se ut. Lektionen sker utomhus och runt om i djurparken.
Vi går till ett av de mest giftiga ryggradsdjuren i naturen och pratar om varför vissa djur har så klara färger. I aphuset pratar vi om hur man kan se på ett djur om de lever högt uppe i träden eller hellre umgås på marken. Vi tittar även på olika skallar och deras tänder som avslöjar vilken diet djuret har.
Efter aphuset besöker vi savannen och pratar om hur djuren löst det med att alla äter växter, men på olika sätt. Och hur fungerar det egentligen med elefantens betar?
Förutom aphuset och stora savannen kommer vi under den lite längre lektionen gå igenom lite mer kring hur geparden är så snabb och hur tjock hud noshörningen har. Varför behöver man dessa varianter av anpassningar?
Vi pratar om samma arter som de kortare lektionerna, men stannar även till vid vildhundarna och bongoantiloperna. Under lektionen hinner man även prata lite mer om synens roll hos djurens anpassningar
Vill ni spendera en hel dag i djurparken med fokus på djurens utveckling och anpassningar? Eller en halvdag? Hör av dig så gör vi en individuell planering utefter just era förutsättningar!
Biologisk mångfald = Variationen av olika arter, och även inom arterna
Endemisk = En art som endast förekommer i ett område i det vilda
Ekosystem = En grupp av djur och växter som lever på samma plats och i varierande grad är beroende av varandra
Anpassning = Hur en art har formats för att klara miljön
Sexuell selektion = Individer med eftertraktade egenskaper får para sig med flest och för sina egenskaper vidare. Ex. påfågelhanens stora stjärtfjädrar
Naturligt urval = Individer som är bäst anpassade till sin miljö och får föra sina gener vidare
Evolution = Hur organismer förändras över tid för att anpassas till sin miljö
Bete = En lång tand som når utanför munnen
Keratin = Ett protein som finns i hår, naglar, horn och fjädrar
Kamouflage = En metod för att dölja sig i sin närliggande omgivning
Fitness = Hur anpassad en individ är till sin miljö och hur troligt det är att individens avkomma i sin tur kan få avkomma
Ämne: Biologi
Kurs: Biologi 1
– Ekosystemens struktur och dynamik. Energiflöden och kretslopp av materia samt ekosystemtjänster
– Naturliga och av människan orsakade störningar i ekosystem med koppling till frågor om bärkraft och biologisk mångfald.
Ämne: Biologi – naturbruk
Kurs: Bevarandebiologi
– Biotopkrav, utbredning och hemområden för utrotningshotade djurarter.
– Metoder för att bevara utrotningshotade arter.
– Djurparkers bevarandeprogram. Etiska ställningstaganden i samband med bevarande av olika arter.
– Lagar och andra bestämmelser som begränsar handel med utrotningshotade arter.
Ämne: Djurparksdjur
Kurs: Djurparksdjur 1
– Djurens betydelse i ekosystemen.
– Djurparkernas mål, roll och bevarandearbete.
Kurs: Djurparksdjur 2
– Djurens betydelse i ekosystemen
– Avelsarbete inom europeiska djurparker.
Alla våra lektioner har kopplingar till de globala målen. Nedan är de mål som är mest relevanta för just den här lektionen.