Afrikansk Stäppelefant

Loxodonta africana, African savannah elephant
Stäppelefanten, den ena av två arter afrikanska elefanter, är det största nu levande landdäggdjuret. Ett av de största hoten mot elefanten har varit människans begär efter elfenben – det vita guldet.

Dräktig:22 månader
Antal ungar:1
Vikt:2,8-6 ton
Längd:260-320 cm
Föda:Växtätare
Levnadsmiljö:Savannområden

Hotkategori

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

EN
Starkt hotad (Endangered)

Storlek

Stäppelefanter kan ibland nå en vikt på upp till 7 ton. Den asiatiska elefanten är mindre och har mindre öron än båda de afrikanska arterna.

Livsmiljö

Livsmiljön för den afrikanska elefanten varierar stort eftersom den kan klara sig längre perioder utan vatten. Därför finns den i såväl halvöken som savann och sumpmark. En elefanthjord leds normalt av en gammal ko – matriarken – hennes vuxna döttrar, deras diande kalvar och ett antal äldre kalvar. Unga tjurar lämnar familjegruppen när de är 12 –15 år gamla för att sedan tillfälligt slå följe med andra tjurar eller familjegrupper.

Föda

Växtföda, främst blad, kvistar, frukt etc.

Hotkategori

Den internationella konventionen CITES, som reglerar handeln med hotade växt- och djurarter, tillåter idag viss kontrollerad handel med elefantbetar från vissa länder i södra Afrika. Många befarar dock att denna legala handel kommer att medföra ökad tjuvjakt på andra håll i Afrika. Ett annat stort problem för elefanten är konkurrens med människan om livsutrymmet.

Fortplantning

Brunsten infaller oftast under senare delen av regnperioden. Dräktighetstiden är omkring 22 månader. Den nyfödda elefantungen väger 90–100 kg.

Mara Elephant Project (MEP)

Tjuvjakten på elefanter i Afrika pågår i en takt vi sällan skådat. Den har i vissa områden reducerat antal djur med 90%. Borås Djurpark är med och stödjer Mara Elephant Project (MEP), en organisation vars huvudsakliga mål är att motverka illegala aktiviteter såsom tjuvjakt. Samtidigt jobbar organisationen också för att öka allmänhetens medvetenhet om hur viktiga de vilda djuren är och man stöttar lokalsamhället i att kunna hantera livet sida vid sida med den inhemska faunan.

Images: Jeffrey Wu Photography

Borås Djurpark Wildlife Conservation Fund

Det stora fokuset i vårt stöd genom Borås Djurpark Wildlife Conservation Fund har sedan 2016 varit att finansiera MEP’s nyttjande av en helikopter i området. En helikopter är ett mycket användbart verktyg för att motverka tjuvjakt och illegal skogsavverkning eftersom det gör det lätt att övervaka stora områden samt att det möjliggör snabba insatser när misstänkt illegal verksamhet pågår, även om de sker i mycket avlägsna områden ute i bushen. Efter det att helikoptern togs i bruk 2015 minskade antalet tjuvjagade elefanter i området anmärkningsvärt på bara ett år. Samtidigt används helikoptern också för att till exempel driva bort elefantflockar från odlingar och tätbefolkade områden, söva elefanter för att utrusta dem med radiohalsband och mycket mer.

MEP Rangers

Se videon nedan för att höra CEO Marc Goss förklara hur Mara Elephant Project arbetar.

MEP Rangers

Se videon nedan för att höra CEO Marc Goss förklara hur Mara Elephant Project arbetar.

Visste du? Betarna egentligen är elefantens ombildade framtänder i överkäken. Betarna används för att gräva med, för att skala av bark från träd (som de sedan äter), för att visa upp i sociala situationer och inte minst ibland för att slåss med.