Denna organisation har sin bas i Kenya, och fokuserar på att övervaka och skydda de bergsskogar där den mystiska och kritiskt hotade underarten av Bongoantilop, Östlig Bongoantilop, fortfarande finns kvar. En avgörande del i vår insats är att täcka delar av kostnaderna för att ha personal i fält. Det innefattar bland annat nödvändig utrustning såsom kamerafällor för övervakning och GPS-kartläggningsverktyg för dokumentation av platser där man hittar spår av Östlig Bongoantilop. Information från fältarbetet används sedan av myndigheter för att prioritera rätt områden för skyddsinsatser. Personal i fält fokuserar också på att hitta och oskadliggöra illegala fällor, såsom snaror, vilka används för jakt på vilda djur, samt att samla in prover för DNA analys. Genom dessa prover övervakar man populationens genetiska hälsa. Parallellt med fältarbete arbetar man inom organisationen också med att nå ut med informationsinsatser till lokalsamhällen för att långsiktigt motverka illegala aktiviteter och öka den lokala kunskapen om, och det lokala engagemanget för, områdets vilda djur.
Bongo Surveillence Project har också en aktiv del in återintroduktion av Östlig Bongoantilop från avelscenter i området. En typ av insats där samarbete också diskuteras med EAZA och det europeiska bevarandeprogrammet (EEP) för Östlig Bongo. Med färre än 100 individer i vilt tillstånd är djurparkspopulationerna kritiska för artens framtid. Våra individer och vårt avelsarbete i Borås Djurpark är en del av det europeiska bevarandeprogrammet, och även den internationella stamboken för arten, och vi följer med stort intresse hur samarbetet för framtida utväxling av djur utvecklas.
Bongo Surveillence Project är det senaste i raden av återkommande samarbeten genom Borås Djurpark Wildlife Conservation Fund där den första donationen skickades strax före jul 2021. Sedan har det följts upp med återkommande donationer de följande åren.
Borås djurparks insamlings- och bevarandefond för djur i det vilda har sedan 2021 skänk 150 000 kr till BSP och deras arbete för att bevara den Östliga Bongoantilopen. Som besökare kan DU bidra till detta arbete genom att stötta fonden med en gåva eller klicka i rutan för att donera 5 kr till vår bevarandefond när du köper biljett till djurparken online på vår hemsida
Swisha din gåva till: 123 088 9592
Tack för ditt bidrag!
Tjuvjakten på elefanter i Afrika pågår i en takt vi sällan skådat. Den har i vissa områden reducerat antal djur med 90%. Om detta får fortsätta kan Afrikas elefanter försvinna för alltid. Borås Djurpark försöker hjälpa de människor och organisationer som arbetar med att stoppa den illegala jakten på elefanter.
Image: Jeffrey Wu Photography
Av världens 21 makaker lever 7 på den indonesiska ön Sulawesi. De är alla endemiska, vilket betyder att de inte återfinns någon annanstans på planeten än på just denna ö. Svart Sulawesimakak (Macaca nigra) återfinns på öns allra nordöstligaste spets, en region som kallas Minahasa. Svart Sulawesimakak är den art som står under störst hot idag. Antalet Svarta Sulawesimakaker har minskat med upp till 90% de senaste 40 åren, inte minst på grund av jakt och skövling av regnskog. Arten klassas som akut hotad enligt den internationella rödlistan.