Denna organisation har sin bas i Kenya och verkar inom det som kallas för The Greater Mara Ecosystem, ett område som bland annat innefattar tätbefolkade områden runt den välkända nationalparken Masai Mara. Organisationens huvudsakliga mål är att motverka illegala aktiviteter såsom tjuvjakt, som är ett av de primära hoten mot den majestätiska afrikanska elefanten, och illegal skogsavverkning. Samtidigt jobbar man också för att öka allmänhetens medvetenhet om hur viktiga de vilda djuren är och man stöttar lokalsamhället i att kunna hantera livet sida vid sida med den inhemska faunan. De tätbefolkade områden som finns runt Masai Mara utgör också viktiga livsmiljöer för vilda djur, en situation som många gånger är grunden till att konflikter mellan människor och vilda djur uppstår.
Images: Jeffrey Wu Photography
Det stora fokuset i vårt stöd genom Borås Djurpark Wildlife Conservation Fund har sedan 2016 varit att finansiera MEP’s nyttjande av en helikopter i området. En helikopter är ett mycket användbart verktyg för att motverka tjuvjakt och illegal skogsavverkning eftersom det gör det lätt att övervaka stora områden samt att det möjliggör snabba insatser när misstänkt illegal verksamhet pågår, även om de sker i mycket avlägsna områden ute i bushen. Efter det att helikoptern togs i bruk 2015 minskade antalet tjuvjagade elefanter i området anmärkningsvärt på bara ett år. Samtidigt används helikoptern också för att till exempel driva bort elefantflockar från odlingar och tätbefolkade områden, söva elefanter för att utrusta dem med radiohalsband och mycket mer.
Borås djurparks insamlings- och bevarandefond för djur i det vilda har de senaste fyra åren skänkt 350 000 kr till MEP och deras arbete för att skydda elefanterna i Masai Mara Nationalpark. Som besökare kan du hjälpa till i detta arbete genom att köpa vårt ”Elefantvatten”, där 3 kr per flaska oavkortat går till MEP. Du kan också ge en swishdonation eller klicka i rutan för att donera 5 kr till vår bevarandefond när du köper biljett till djurparken online på vår hemsida.
Swisha din gåva till: 123 088 9592
Tack för ditt bidrag!
Bongo Surveillence Project har sin bas i Kenya, och fokuserar på att övervaka och skydda de bergsskogar där den mystiska och kritiskt hotade underarten av Bongoantilop, Östlig Bongoantilop, fortfarande finns kvar. Idag finns färre än 100 individer i vilt tillstånd och projektet har också en aktiv del in återintroduktion av östlig bongoantilop från avelscenter i området.
Av världens 21 makaker lever 7 på den indonesiska ön Sulawesi. De är alla endemiska, vilket betyder att de inte återfinns någon annanstans på planeten än på just denna ö. Svart Sulawesimakak (Macaca nigra) återfinns på öns allra nordöstligaste spets, en region som kallas Minahasa. Svart Sulawesimakak är den art som står under störst hot idag. Antalet Svarta Sulawesimakaker har minskat med upp till 90% de senaste 40 åren, inte minst på grund av jakt och skövling av regnskog. Arten klassas som akut hotad enligt den internationella rödlistan.